Recipe: Delicious Siakap masak stim limau

Diposting pada

Siakap masak stim limau. Resepi masakan ikan siakap stim limau ala Thai ini sangat mudah dibuat dengan menggunakan bahan-bahan yang senang didapati selain cara masak iaitu kukus sahaja sangat sedap dan simple. Lebih baik masak sendiri di rumah daripada beli di kedai kerana kesedapan lauk ini hampir sama saja. Masukkan daun limau yg dikoyak, halia dan serai yg dipotong letakkan di bawah ikan yg dibelah.

Siakap masak stim limau Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai resepi, sila rujuk post asal beliau di SINI. Resipi dan Cara Masak Siakap Stim Limau seperti menu Absolute Thai. Kak Lina Pompom Kongsi Resepi Chawanmushi Yg Sangat Sedap & Mudah. You can have Siakap masak stim limau using 11 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Siakap masak stim limau

  1. Prepare of Ikan siakap <1kg.
  2. It’s 2 sudu teh of halia kisar.
  3. Prepare 2 batang of serai diketuk.
  4. You need 5 sudu teh of sos ikan.
  5. Prepare 5 ulas of bawang putih dicincang.
  6. Prepare 3 of cili padi dicincang.
  7. You need Sedikit of daun ketumbar dicincang.
  8. Prepare 2 sudu teh of jus limau (diperah).
  9. Prepare 1 of kiub pati ayam.
  10. Prepare of Garam (kalau rasa perlu).
  11. Prepare of Air secukupnya.

Masukkan ikan siakap dalam bekas untuk stim. Macam Nina ikan ni besar kerrr bekas kecik maka ku potong belah terus ikan. Dah lama tak masak siakap stim ni. Kali akhir saya masakkan untuk isteri waktu pantang bersalin.

Siakap masak stim limau step by step

  1. Bersihkan ikan dan potong ikut suka. Masukan halia kisar dan gaul rata. Kemudian, masukan serai. Perap sekejap sementara nak set steamer..
  2. Masukan air secukupnya dan kuib pati ayam..
  3. Di atas steamer letakan alas, susun ikan yg sudah diperap kejap tadi dan stim sehingga masak..
  4. Masukan sos ikan, bawang putih, daun ketumbar dan cili padi dlm bekas berasingan. Garam hanya masukan kalau rasa perlu. Saya tak masukan sebab rasa dia dah memang mcm ada garam. Gaulkan semua..
  5. Susun ikan dlm bekas dan tuangkan sos yg sudah digaul tadi. Siap sudah ikan siakap stim limau..
  6. Tips lain: Air rebusan kiub pati ayam tadi boleh dimasukan sayur seperti lobak merah, putih dan lain-lain sayur ikut suka. Tambah sedikit serbuk lada hitam dan garam kalau perlu utk dijadikan sup bagi elakan pembaziran..

Sediakan ikan yang sudah dicuci ke dalam bekas stim. Sementara tunggu ikan stim masak boleh dibuat kuah untuk ikan. This is "Siakap Masak Stim Limau" by Herman Tony on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them. Resipi dan Cara Masak Siakap Stim Limau seperti menu Absolute Thai. Assalamualaikum.kali ni Paktam nak berkongsi resepi masak Ikan Siakap Stim ikut cara Paktam.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *